Get the Flash Player to see this rotator.

Umbrele Magicianului

Arhetipul Magicianului, la fel ca toate formele de manifestare a potentialitatii energiei masculine mature, are si el o umbra. Daca epoca noastra este o epoca a Magicianului, atunci fara indoiala ca ea este si o epoca a Umbrei bipolare a Magicianului. Polul active al Umbrei Magicianului este, intr-un sens special, o Umbra a puterii. Un barbat aflat sub influenta acestei umbre nu-i ghideaza pe altii, cum face un Magician, ci ii directioneaza in anumite moduri pe care ei nu le pot vedea. Interesul lui nu este acela de a-i initia pe altii pentru ca ei sa aiba o viata mai buna, mai fericita si mai implinita. In loc de aceasta, manipulatorul manevreaza oamenii prin tainuirea fata de ei a unor informatii de care acestia ar putea avea nevoie pentru propria lor bunastare. El cere mult in schimbul putinelor informatii pe care le ofera si care de obicei sunt exact atat cat sa-i demonstreze superioritatea si vasta lui cunoastere. Umbra Magicianului, Manipulatorul, nu este doar detasat si si plin de cruzime. Manipularea oamenilor, mergand pana la utilizarea  minciunilor fatise, exprima o separare cinica de domeniul relatiilor adevarate, separare ce este la fel de distructiva ca si obedienta fata de toate propagandele politice. Prin folosirea cu buna stiinta a unor imagini si simboluri care apeleaza la ranile emotionale ale semenilor lor, acesti sarlatani actioneaza ca niste practicanti ai magiei negre, precum magicienii rai sau vrajitorii voodoo.

Barbatul aflat sub puterea Magicianului nu ii raneste doar pe ceilalti cu indiferenta sa plina de cinism fata de valorile umane, utilizand tehnici subliminale de manipulare, dar totodata se raneste si pe el insusi. Acesta este barbatul care gandeste prea mult, care se blocheaza in pragul sansei pe care o are viata, fara sa o traiasca vreodata. El este prins in plasa pro si contra-urilor in legatura cu deciziile sale si se pierde in labirintul meandrelor reflexiilor sale, din care nu se poate extrage. Ii este frica sa traiasca, sa paseasca in lupta. El poate doar sa stea in patratelul lui si sa gandeasca. Anii trec si sfarseste prin a regreta viata sterile pe care a dus-o, intrebandu-se cu uimire cand a trecut atat de repede. El este un voyeur, un aventurier de fotoliu. Din cauza fricii de a trai, el nu poate participa la bucuria si placerea pe care alti oameni o experimenteaza in viata. Daca este rezervat fata de ceilalti si nu impartaseste cu ei ceea ce stie, in final se va simti izolat si singur. Mergand pana la a-I rani pe altii cu tehnologia si cunoasterea sa si izolandu-se fata de orice tip de relatii cu celelalte finite umane, el se izoleaza astfel de propriul sau luisuflet.

Polul pasiv al Umbrei Magicianului este ceea ce noi numim Naivul sau Inocentul. Inocentul este o transbordare din copilarie in varsta maturitatii a polului pasiv al Umbrei Copilului Precoce – Prostutul. La fel este si Inocentul; el vrea puterea si statutul care se acorda de obicei barbatului Magician, cel putin in domeniile sanctionate din punct de vedere social. Dar acesta nu vrea sa-si assume si responsabilitatile care apartin unui Magician adevarat. El nu doreste sa impartaseasca sis a-I invete pe altii. Nu vrea sarcina de a- I ajuta pe altii intr-un mod atent, pas cu pas, asa cum este necesar in cazul oricarei initieri. El nu vrea sa fie un servitor al spatiului sacru, nu vrea sa se cunoasca pe sine si cu siguranta nu vrea sa faca efortul necesar pentru a detine si a canalize puterea in mod constructiv. El vrea sa invete numai atat cat ii este de ajuns pentru a-I devia pe cei care fac eforturi constructive. In timp ce protesteaza impotriva puterilor ascunse, barbatul posedat de Inocent, prea bun pentru a face el insusi un efort real, ii blocheaza pe altii si cauta sa-I duca la pierzanie. In timp ce Escrocul isi face smecheriile partial de dragul revelarii adevarului, Inocentul ascunde adevarul pentru a obtine si a-si mentine statutul de altfel precare. In timp ce Escrocul are ca scop dezumflarea necesara a maretiei noastre, Umbra Magicianului lucreaza la a ne dezumfla atunci cand aceasta dezumflare nu numai ca nu este necesara, dar chiar ne face rau. Motivatiile de baza ale Inocentului vin din invidia pe care el o simte fata de cei care actioneaza, care traiesc, care vor sa impartaseasca celorlalti din experienta lor. Deoarece el este invidious pe viata, ii este, de asemenea, frica de faptul ca oamenii vor descoperi lipsa lui de energie vitala si ca il vor arunca de pe piedestalul sau nesigur. Indiferenta si comportamentul lui impresionant, remarcile sale zeflemitoare, ostilitatea fata de intrebari sunt toate destinate sa-I acopere dezolarea interioara si sa-i ascunda fata de lume lipsa de viata si lipsa de responsabilitate.

sursa : Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

 

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)