Get the Flash Player to see this rotator.

Umbrele Copilului Precoce

Escrocul care le stie pe toate

            Umbra bipolara a Copilului Precoce, la fel ca toate formele-umbra ale arhetipurilor masculinitatii imature, se poate propaga in viata unui adult, determinandu-l pe barbatul in devenire sa manifeste un anumit infantilism in gandire, sentimente si comportament. Escrocul care le stie pe toate este acea energie masculine imatura care joaca feste unei naturi mai mult sau mai putin serioase, in propria sa viata sau in viata altora. Este expert in fabricarea aparentelor, ii pacaleste pe oameni, determinandu-I sa-l creada, dupa care le trage covorul de sub picioare. Ne face sa avem incredere in el, dupa care ne tradeaza si rade de nefericirea noastra. Ne conduce spre un paradis din mijlocul junglei numai pentru a ne servi un festin cu cianura. Escrocul care le stie pe toate este mereu in cautarea unui fraier. El este joker-ul efectiv, adeptul pacalelilor, si este un manipulator de prima clasa. Cel care le stie pe toate reprezinta acel aspect al Escrocului intr-un baiat sau barbat care se simte bine sa-i intimideze pe altii. Baiatul (barbatul) care se afla in puterea celui care le stie pe toate vorbeste intotdeauna mult. Are mereu mana ridicata in clasa, nu pentru ca vrea sa participle la discutie, ci pentru ca vrea ca ceilalti colegi sa inteleaga ca el este mai intelligent decat ei. Vrea sa-i pacaleasca sa creada ca, in comparative cu el, ei sunt prosti.

            Baiatul care este posedat de cel care le stie pe toate nu-si limiteaza precocitatea lui exagerata numai la show-urile intelectuale. Ar putea fi un stie tot in orice subiect sau activitate.

            Baiatul sau barbatul care se afla in puterea celui care le stie pe toate isi face multi dusmani. Ii bruscheaza verbal pe ceilalti, considerandu-i inferiori. Ca rezultat, in scoala primara il putem gasi adeseori in mijlocul unei gramezi de baieti care il bat furiosi. Iese din aceste infruntari cu ochii invinetiti, dar in acelasi timp cu o convingere sfidatoare a superioritatii sale.

            Barbatul care le stie pe toate, care continua sa fie posedat de aceasta Umbra infantila a Copilului Precoce, isi exprima superioritatea in atitudinea: “sunt prea ocupat si prea important sa vorbesc cu tine acum”. Este intotdeauna un barbat spilcuit si afiseaza mereu un zambet arogant. Domina de obicei conversatiile, transformand discutiile prietenoase in prelegeri si comentarii rautacioase. Ii desconsidera pe cei care nu stiu ceea ce el stie sau careau opinii diferite de ale sale. Deoarece Escrocul este complexul – umbrela sub care opereaza cel care le stie pe toate, barbatul care este prins in aceasta influenta infantila ii insala de obicei pe ceilalti in legatura cu profunzimea cunoasterii sau cu nivelul importantei sale.

            Dar el are totusi si o parte pozitiva. Este foarte bun in flatarea ego-urilor celorlalti. Cel care le stie pe toate are capacitatea de a detecta instantaneu cand si in ce fel suntem increzuti si ne identificam cu grandomania noastra. El nu pierde niciodata ocazia san e readuca la marimea umana sis a ne scoata la iveala toate slabiciunile noastre.

            Energia escrocului care le stie pe toate vine din invidie. Cu cat un barbat este mai putin constient de talentele si capacitatile sale, cu atat mai mult ii va invidia pe ceilalti. Cand invidiem, ne negam de fapt propria capacitate reala, Copilul Divin care se afla in adancul fiintei noastre. Ceea ce trebuie sa facem atunci este sa intram in legatura cu ceea ce ne face sa fim speciali si unici, cu propria noastra frumusete si creativitate. Invidia blocheaza creativitatea.

            Escrocul este arhetipul care se grabeste sa umple golul din fiinta barbatului imatur lasat de negarea baiatului si de lipsa legaturii cu Copilul Divin. Escrocul devine activ in interiorul nostru daca am fost desconsiderati sau atacati de parintii nostril ( sau de fratii mai mari), ori daca suntem in prezent abuzati emotional. Daca nu ne percepem adevarata unicitate a fiintei noastre care ne face speciali, atunci vom intra sub puterea Escrocului, a celui care le stie pe toate si care ii face pe ceilalti sa-si piarda increderea ca sunt speciali, chiar si atunci cand ei nu cer aceasta. Escrocul care le stie pe toate nu are eroi preferati, pentru ca asta ar insemna sa-i admire pe altii. Ii putem admira pe altii numai daca avem simtul propriei noastre valori si o mare incredere in ceea ce priveste energiile noastre creative.

sursa: Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)