Get the Flash Player to see this rotator.

Razboinicul

Energia razboinicului este intr-adevar universal prezenta inlauntrul barbatilor, si in civilizatiile pe care le creeaza, le apara si le extind. Ea este un ingredient vital in construirea lumilor si joaca un rol important in extinderea avantajelor celor mai inalte virtuti umane si a realizarilor culturale pentru intreaga umanitate. Este adevarat si faptul ca aceasta energie a Razboinicului poate intra adeseori pe cai gresite, iar atunci, consecintele sunt devastatoare.

Caracteristicile Razboinicului in deplinatatea sa sunt integrate plenar in viata lui. Una dintre aceste caracteristici este agresivitatea. Aceasta este o atitudine de aparare pentru sustinerea vietii ce ia nastere, energizand si motivand subiectul. Ea ne impinge sa fim defensive sau sa ramanem pe pozitii in confruntarea noastra cu incercarile vietii. Cum stie Razboinicul ce fel de agresivitate este potrivita anumitor circumstante? El stie aceasta prin claritatea gandirii si cu ajutorul discernamantului sau. Razboinicul este intotdeauna alert, intotdeauna treaz si vigilant la ceea ce se petrece in jurul lui. Cu alte cuvinte, el nu-si doarme viata sis tie cum sa-si focalizeze mintea si copul. Ca functie importanta a claritatii mintii sale, el este un bun strateg si tactician. Poate evalua circumstantele in care se afla cu acuratete si poate sa se adapteze situatiei din teren.

Razboinicul stie cand trebuie sa forteze pentru a-si invinge  oponentul prin mijloace conventionale sic and trebuie sa adopte o strategie neconventionala. El isi apreciaza corect talentul si puterea. Daca realizeaza ca un atac frontal nu va functiona, el va devia atacul oponentului sau si-i va descoperi punctual slab, dupa care va pasi in lupta. Exista o diferenta intre Razboinic si Erou. Eroul nu-si cunoaste limiteleș el se iluzioneaza in privinta invulnerabilitatii sale. Razboinicul, insa, prin claritatea sa de a gandi realist in aceasta privinta, isi poate estima capacitatile si limitarile in orice situatie data.

Toate traditiile Razboinicilor afirma ca, in plus fata de antranament, ceea ce il face pe un Razboinic sa ajunga la o stare de claritate a gandirii este trairea fiecarei clipe cu constiinta mortii iminenete. Razboinicul cunoaste faptul ca viata este scurta si foarte fragila. Un barbat aflat sub ghidarea Razboinicului stie ca zilele ii sunt numerate. In loc sa-l deprime, constientizarea acestui fapt il conduce la izbucnirea fortei vietii din interiorul fiintei sale si la o intense experimentare a propriei vieti, care altora le este necunoscuta. Fiecare actiune conteaza. Fiecare act este realizat  ca si cum ar fi ultimul. Pentru Razboinicul  adevarat, nu este timp pentru ezitari. Acest sentiment al mortii iminente energizeaza barbatul, accesand energia Razboinicului pentru luarea deciziilor decisive. Aceasta inseamna ca el angreneaza viata, ca nu se retrage niciodata de la ea. El nu se gandeste prea mult, deoarece aceasta ar putea duce la aparitia indoielii, indoiala la ezitare, ezitarea la inactiune, iar inactiunea la pierderea bataliei. Actiunile Razboinicului devin a doua lui natura, ele fiind atunci ca niste actiuni reflexe instinctive. Dar pentru acestea el s-a pregatit prin exercitiul unei autodiscipline extraordinare

Parte din ceea ce este necesar pentru a actiona in mod decisive in orice fel de situatie, impreuna cu agresivitatea, claritatea gandirii si constiinta iminentei propriei morti, este antrenamentul. Energia Razboinicului  are legatura cu capacitatile, puterea si exactitatea si, de asemenea, cu controlul, atat interior si exterior, atat psihologic cat si fizic. Energia Razboinicului are in sarcina pregatirea barbatilor pentru a fi tot ceea ce ei pot fi in gandurile, sentimentele, vorbirea si actiunile lor. Spre deosebirea de actiunile Eroului, cele ale Razboinicului nu sunt niciodata exaggerate, niciodata dramatice  de dragul dramei; Razboinicul nu actioneaza niciodata pentru a se asigura din nou si din nou ca el este atat de puternic cat crede el despre sine insusi ca este. El nu consuma niciodata mai multa energie decat este absolut nevoie si nu vorbeste prea mult. El vorbeste putin, se misca cu un control fizic demn de un pradator, ataca numai dusmanul si are o cunoastere desavarsita despre tehnologia din bransa sa. Acesta este un alt aspect al interesului Razboinicului  in ceea ce priveste  capacitatile sale: cunoasterea desavarsita a tehnologiei care ii faciliteaza atingerea scopului. El si-a dezvoltat  capacitatea de a manui armele pe care le foloseste pentru a-si pune astfel deciziile in practica.

Isi exercita autocontrolul inainte de toate asupra mintii si a atitudinii sale. Daca acestea sunt in regula corpul le va urma. Un barbat care acceseaza arhetipul Razboinicului are o atitudine mentala pozitiva. Aceasta inseamna ca el are un spirit de necucerit, un mare curaj, este neinfricat, isi asuma responsabilitatea actiunilor sale si da dovada de autodisciplina. Aceasta din urma inseamna ca are capacitatea de a-si dezvolta un control deplin, dus la stadiul de maiestrie, asupra mintii si a corpului sau, si ca totodata are capacitatea de a rezista durerii, atat celei psihologice, cat si celei fizice. Este dispus sa sufere pentru a obtine ceea ce doreste sa obtina.

Energia Razboinicului exprima, de asemenea, si ceea ce am putea numi o obligatie transpersonala. El isi manifesta loialitatea fata de ceva anume  - o cauza, un zeu, un popor, o misiune, o natiune – care nu este doar individuala, desi aceasta loialitate transpersonala poate  fi focalizata prin intermediul unor personae importante, cum ar fi, de pilda, un rege. Aceasta obligatie transpersonala ne reveleaza alte cateva caracteristici ale energiei Razboinicului. In primul rand, ea face ca toate relatiile personale asa fie relative, ceea ce inseamna ca ele devin mai putin  centrale decat obligatia lui transpersonala. Astfel, sufletul barbatului care acceseaza intr-un mod adecvat Razboinicul este organizat in jurul devotiunii sale centrale. Aceasta obligatie elimina multe dintre meschinariile umane. Traind in lumina realitatilor spirituale precum Dumnezeu, sau a unor idealuri marete precum democratia, comunismul, libertatea sau orice alta obligatie transpersonala, ele transforma intr-atat de mult viata unui barbat incat certurile meschine si preocuparile egotice personale nu mai conteaza prea mult pentru acesta.

Devotamentul fata de idealul sau scopul transpersonal, chiar si pana la anihilarea personala, conduce barbatul la o alta caracteristica a Razboinicului. El este distant din punct de vedere emotional, atata vreme cat este in pielea Razboinicului. Aceasta nu inseamna ca barbatul care acceseaza Razboinicul in deplinatatea sa este crud. Doar ca el nu ia decizii (si nu le pune in practica)sub impulsul sentimentelor sale fata de cineva sau ceva, cu exceptia idealului sau. El este indisolubil sau inaccesibil. El spune ca a fi inaccesibil inseamna a atinge lumea din jurul sau intr-un mod cumpatat, intr-o stare de detasare emotionala. Aceasta atitudine face, de asemenea, parte din claritatea gandirii Razboinicului. El este atent la ceea ce are de facut, la deciziile sale si la actiunile pe care le savarseste fara pasiune si fara emotii. Modul detasat de a experimenta o situatie amenintatoare obiectiveaza situatia si permite analizarea ei  dintr-o perspective mult mai clara si mai avantajoasa din punct de vedere strategic. Astfel, Razboinicul va fi capabil sa actioneze fara a tine atat de mult seama de emotiile sale; va actiona cu mai multa forta, rapiditate si eficienta, deoarece atunci el s-a detasat de propria lui persoana.

Atunci cand energia Razboinicului este conectata cu celelalte energii masculine mature, rezulta ceva cu adevarat splendid. Cand Razboinicul este conectat cu Regele, el serveste in mod constient regatul si actiunile sale decisive; claritatea gandirii, disciplina si curajul sunt de fapt creatoare si generative. Interfata Razboinicului cu arhetipul Magicianului este ceea ce il ajuta sa obtina maiestria si controlul asupra lui insusi si asupra armelor sale. Aceasta ii permite sa-si canalizeze si sa-si directioneze puterea pentru a-si atinge scopurile. Intrepatrunderea cu energia Amantului ii confera Razboinicului compasiune si sentimentul legaturii cu toate lucrurile. Amantul este energia masculine ce ii faciliteaza legatura cu fiintele umane, cu toata fragilitatea si vulnerabilitatea lor. Amantul il face pe barbatul care se afla sub influenta Razboinicului sa manifeste compasiune atunci cand isi face datoria.

Atunci cand Razboinicul actioneaza singur, nefiind in legatura cu celelalte arhetipuri, rezultatul pentru barbatul muritor care acceseaza chiar si numai energia pozitiva a Razboinicului poate fi dezastruos.

sursa : Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)