Get the Flash Player to see this rotator.

Eroul

Eroul este de fapt o forma avansata a psihologiei Baiatului – cea mai avansata dintre ele, chiar piscul energiei masculine a baiatului, arhetipul ce caracterizeaza cel mai bine stadiul adolescentin al dezvoltarii. Cu toate acestea, el este imatur si, atunci cand este dus pana la varsta adulta, ca arhetip manifestat in mod predominant, blocheaza barbatul in evolutia sa catre o maturitate deplina.

Eroul mobilizeaza structurile delicate ale ego-ului baiatului pentru a-l determina sa se rupa de Mama la sfarsitul copilariei si pentru a infrunta sarcinile dificile pe care i le aduce viata. Energiile Eroului  apeleaza la rezervele masculine ale baiatului, care se vor rafina tot mai mult pe masura ce el se maturizeaza, pentru a-i conferi independenta si totodata competenta sa. Astfel, el va fi capabil sa-si experimenteze propriile capacitati in devenire si sa se testeze pe sine insusi in confruntarea cu fortele dificile si chiar ostile din lume. Eroul il determina pe baiat sa inceapa sa se impuna si sa se defineasca, fiind diferit de toti ceilalti astfel incat in final, ca persoana distincta si independenta, sa poata relationa cu ei pe deplin si in mod  creator.

Eroul il arunca pe baiat dincolo de propriile sale limite, pentru a infrunta situatii aparent fara rezolvare. Il incurajeaza sa viseze la lucruri imposibile, care ar putea deveni posibile daca are suficient curaj. Eroul ii da puterea sa lupte impotriva dusmanului invincibil, pe care ar putea sa-l infranga daca acesta nu ar fi el insusi sub influenta Eroului.

“Moartea” Eroului este “moartea” copilariei baiatului, a psihologiei Baiatului. Ea reprezinta in acelasi timp nasterea Barbatului si a psihologiei Barbatului. “Moartea” Eroului in viata unui baiat (sau a unui barbat) inseamna, de fapt, ca el si-a depasit in sfarsit limitarile. “Moartea” Eroului semnaleaza intalnirea baiatului sau a barbatului cu adevarata stare de umilinta. Adevarata umilinta, credem noi, consta in doua lucruri: primul este acela de a ne cunoaste limitarile, iar al doilea este sa cerem ajutorul de care avem nevoie.

sursa: Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)