Get the Flash Player to see this rotator.

Fructele goji - elixirul tineretii

În ultima vreme fructele goji au devenit din ce în ce mai cunoscute şi la noi în ţară. Dacă acum câţiva ani se găseau doar la magazinele naturiste şi costau enorm, acum le găsim chiar şi la micul aprozar de la colţul blocului, iar preţul a devenit ceva mai suportabil.

Ce sunt fructele goji?

Goji sunt fructele unui arbust peren care creşte în regiunile temperate și subtropicale din China, Mongolia și în Tibet.  În Asia, fructele goji sunt consumate de generații întregi şi şi-au dovedit deja eficienţa în privinţa longevităţii. De-a lungul timpului, oamenii le-au folosit şi pentru a încerca să trateze probleme comune de sănătate cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau problemele de vedere, iar mai nou sunt folosite ca adjuvant şi în tratamentul cancerului. Un studiu chinez publicat în Jurnalul chinez de Oncologie din 1994 a arătat că 79 de persoane cu cancer au răspuns mai bine la tratament după ce fructele goji au fost adăugate în regimul lor zilnic.

Fructele sunt mici, roşii şi de obicei le găsim de cumpărat sub formă uscată, ca şi stafidele. Au un gust dulce-acrişor şi uşor picant.

Beneficiile fructelor goji

Fructele goji sunt cel mai puternic antioxidant dintre toate produsele alimentare. Ele sunt de asemenea foarte bogate în vitaminele C, B1, B2, E, minerale, oligoelemente şi aminoacizi. Datorită tuturor acestora, consumul regulat al fructelor goji ajută foarte mult în:

 • protejarea ficatului
 • îmbunătăţirea vederii
 • îmbunătățirea funcției sexuale și fertilității
 • creşterea imunităţii
 • îmbunătăţirea circulaţiei sanguine
 • scăderea nivelului de colesterol
 • menţinerea unui sistem nervos sănătos
 • reduce îmbătrânirea celulară

De asemenea 1-2 linguri de fructe uscate pe zi combat celulita și pot fi un bun adjuvant în curele de slăbire.

Cum consumăm fructele goji?

 • În iaurtul de la micul dejun, eventual alături de una-două linguri de tărâţe de ovăz. Veţi avea un mic dejun minunat şi foarte sănătos.
 • Suc natural de goji. Îl găsiţi în magazinele cu produse naturiste. Sucul de goji se bea în cantităţi mici, câte 30 ml zilnic pe stomacul gol şi îmbunăţăţeşte circulatia, digestia  și sistemul imunitar.
 • Puteţi pregăti deserturi în care să înlocuiţi stafidele cu fructele goji, ca de exemplu în biscuiţi, fursecuri. De asemenea, puteţi prepara acasă delicatul gem de goji cu care apoi să aromatizaţi budincile sau să umpleţi clătite.
 • Foarte bun este şi ceaiul de goji, fie că îl faceţi acasă, fie că îl cumpăraţi din magazinele specializate. Ceaiul de goji are efect antiinflamator, antibacterian și antimicotic.

Consumul recomandat este de aproximativ 10-30 g de fructe uscate pe zi pentru a te menţine sănătos.

Deşi au multe proprietăţi benefice şi o valoare nutriţionala ridicată, consumul fructelor goji nu este eficient dacă nu însoțește o dietă echilibrată, bazată pe o alimentatie în care să se regăsească şi alţi nutrienţi de bază cum ar fi: legumele şi fructele proaspete sau produsele lactate de bună calitate.

Sursa: http://bucate-aromate.ro

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)