Get the Flash Player to see this rotator.

Umbrele Razboinicului

Detasarea energiei Razboincului fata de relatiile umane condue la reale probleme. Aceste probleme devin extreme de dureroase si distructive pentru un barbat care este prins in Umbra bipolara a Razboinicului. Desi detasarea in sine nu este rea ea lasa totusi usa deschisa demonului  cruzimii. Datorita faptului ca este atat de vulnerabil in ceea ce priveste relatiile cu alte personae, barbatul aflat sub influenta Razboinicului are nevoie urgenta sa-si controleze cat mai bine sentimentele si mintea. Altfel cuzimea se va furisa inauntru pe usa din spate cand el nu este atent.

Razboinicul, ca spirit razbunator, se manifesta in fiinta noastra atunci cand suntem foarte speriati sau foarte furiosi. Un fel de sete de sange pune stapanire pe barbatul care se afla intr-o situatie tensionata – o lupta efectiva sau o situatie de viata stresanta.

Pe langa pasiunea pentru distrugere si cruzime exista si o ura fata de cel slab neajutorat si vulnerabil (de fapt, acesta este Masochistul ascuns care exista in fiinta Sadicului). Cruzimea Razboinicului Sadic este direct corelata cu ceea ce este in neregula cu energia Eroului; exista anumite similaritati intre Umbra Razboinicului si Erou. Umbra Razboinicului duce la varsta maturitatii nesiguratna adolescentului, emotivitatea violenta si disperarea  Eroului, ce cauta sa infrunte puterea coplesitoare a femininunului – care intotdeauna tinde sa evoce polul masochist sau cel las al Umbrei disfunctionale a Eroului. Barbatul aflat sub influenta bipolaritatii Umbrei Razboinicului, nesigur de puterea sa masculina falica, inca se lupta cu ceea ce el experimenteaza ca fiind femininul extraordinar de puternic, precum si cu tot ceea ce presupune ca este de tip relational. Frica sa disperata il conduce la o brutalitate nebuneasca, de nestavilit.

Desi noi toti putem deveni vulnerabili fata de Razboinicul Sadic in anumite momente, exista un gen de personalitate care manifesta cu mai mare usurinta aceasta energie. Este vorba despre tulburarea compusiva de personalitate. Personalitatile compulsive sunt obsedate de munca. Ele au o capacitate extraordinara de a suporta durerea si de obicei pot duce la bun sfarsit o activitate care necesita un efort enorm. Dar ceea ce le tine, de fapt, motoarele pornite este o adanca anxietate, este disperarea Eroului. Acestia au o foarte mica priza asupra simtului propriei valori. Ei nu stiu ceea ce vor cu adevarat, ce le lipseste sau c ear vrea sa aiba. Isi petrec viata atacand pe oricine si orice: slujba, incercarile vietii, pe ei insisi sau pe ceilalti. In timpul acestui process sunt insa macinati de catre Razboinicul Sadic si ajung repede la extenuare.

Masochistul este polul pasiv al Umbrei Razboinicului, acel catelus batut care se afla chiar in spatele manifestarii pline de furie a Sadicului. Barbatii au dreptate sa se teama de Lasul din interiorul lor. Masochistul proiecteaza energia Razboinicului asupra altora si determina in barbat starea de neputinta. Barbatul care este posedat de Masochist nu e capabil sa se apere din punct de vedere psihologic: el le permite altora ( si lui insusi) sa-l impinge de colo-colo, sa depaseasca limitele a ceea ce el poate tolera si totusi sa-si pastreze in continuare respectul de sine, nemaivorbind de sanatatea lui fizica si psihica. Fiecare dintre noi, indifferent de directia pe care o alegem in viata, putem cadea sub puterea Umbrei bipolare Razboinicului, in orice domeniu al vietii noastre. Poate datorita faptului ca nu stim cand sa renuntam la o relatie imposibila, la un cerc de prieteni cu o proasta influenta sau la o slujba frustranta. Atunci cand ne aflam sub puterea Masochistului, vom accepta mult prea multe abuzuri pentru un timp indelungat, dupa care vom exploda intr-o criza sadica de violenta verbala si chiar fizica.

sursa: Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)