Get the Flash Player to see this rotator.

Uleiurile presate la rece –elixir de sanatate

Uleiurile sunt o categorie de grasimi valoroase in nutritie si cu mai putine riscuri in declansarea sau intretinerea dislipidemiilor,chiar din contra multe dintre ele scad grasimile’rele’ din organism si/sau sunt surse bogate de vitamine.

Exista mai multe metode de obtinere a uleiului din planta:presare la cald urmata de rafinare,presare la rece;prima metoda are un randament de productie mai mare dar calitatea este mult mai slaba,sunt sarace in substante terapeutic active datorita temperaturii ridicate de pina la 150 de grade Celsius;presarea la rece  are un randament de productie mai mic,deoarece nu asigura desfacerea lipidelor(grasimilor) dar conserva excelent substantele terapeutic active.

Din perspectiva traditiei ayurveda uleiurile prezinta calitatea de umed-uleios si corespund ca rezonanta cu Meda Dathu,consituentul adipos al corpului.

Din perspective medicinei clasice uleiurile sunt amestecuri de acizi grasi saturati ,nesaturati si polinesaturati.Acizii grasi saturati sunt surse foarte  bune de energie(de altfel asa cum am mai spus uleiurile fac parte din categoria lipidelor care sunt principala sursa de energie a organismului) acizii polinesaturati sunt insa cei mai valorosi si necesari totodata pentru calitatea lor de antioxidanti.S-a vorbit mult despre radicali acizi liberi si substantele care ii contracareaza,acizii grasi polinesaturati fiind alaturi de vitamina A,vitamina E,seleniu antioxidanti redutabili.

Acizii grasi polinesaturati mai sunt numiti si acizi grasi esentiali (AGE)
Corpul nostru are nevoie de aceste grasimi speciale – ce au un rol cheie si in multe functii ale organismului – care faciliteaza absorbtia oxigenului in celule prin intermediul membranelor celulare. Aceste grasimi speciale absorb foarte bine oxigenul. Numite acizi grasi esentiali (AGE), aceste grasimi speciale trebuie zilnic asimilate din exterior, din alimentatie, deoarece corpul  nu le poate produce de la sine. Exista doua familii de acizi grasii esentiali care permit corpului sa produca din ele tot ceea ce are nevoie, adica diferite tipuri de „derivati” ai acizilor grasi esentiali:
Familia omega-6 este denumita acid linoleic (AL) iar familia omega-3 este denumita acid alfa linoleic (AAL).Acesti acizi grasi esentiali mai sunt cunoscuti si sub denumirea de vitamina F.

Alimentatia omului modern este bogata in grasimi saturate (animale) si grasimi vegetale hidrogenate(prelucrate industrial) .Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca 3% din caloriile introduce in organism prin alimentatie sa  fie furnizate de catre AGE,iar in cazul copiilor si mamelor care alapteaza aceasta pondere sa fie de 5%,pentru ca AGE sunt stimulenti ai epiteliilor sexuale reproducatoare,ai imunitatii,ai vederii ,ai producerii de prostaglandine -mai ales prin prostaglandina E1reduc nivelul sanguin al colesterolului si trigliceridelor; combat ateroscleroza,hipertensiunea arteriala,obezitatea,trombozele.

 O alta calitate a uleiurilor presate la rece este aceea de sursa mai putin stiuta de vitamine ,in general vitamina E si F dar si vitamina A,C,PP si grupul vitaminelor B.

autor: Dr. Daniela Vasile

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)