Ulei de floarea soarelui presat la rece
Uleiul de floarea soarelui obtinut prin presare la rece contine: 90% acizi graşi nesaturaţi din care 60%. sunt polinesaturati (acid linoleic) şi 30% sunt mononesaturati (acid oleic), 7-9% acizi graşi saturaţi din care 4% acid palmitic, 3% stearic, 0.6% arabic, 0.4% lignoceri, 1.2% insaponifiabil, vitamine A, D, E şi K, proteine care conţin toţi aminoacizii esentiali; substante extractive neazotate, celuloza, saruri minerale, substante aromate.
Principalele actiuni ale acestui ulei: colagog, coleretic, hipocolesterolemiant, laxativ, antitoxic,vitaminizant.
Uleiul de floarea soarelui este indicat in caz de: hipercolesterolemie, ateroscleroza, intoxicatii intestinale, impotenta, dureri, inflamatii, traumatisme musculare (extern), afectiuni ale urechii (extern - ulei caldut).
De asemenea, este utilizat si sub urmatoarele forme:
- se foloseşte ca adaos la salate, diferite mancaruri (supe, tocanite, etc.)
-pentru tratarea hipercolesterolemiei şi a aterosclerozei se recomanda consumarea a 2 linguri de ulei dimineaţa la sculare şi inainte de masa de seara.
- în cazuri de atonie a vezicii biliare se amesteca uleiul cu putin suc de lamaie şt se consumă pe nemancate. Acest amestec are şi proprietati laxative.
- nu se consumă în cazuri de hiperaciditate şi litiaza biliara.
autor: Dr. Daniela Vasile
Comentarii
Nu exista nici un comentariu