Get the Flash Player to see this rotator.

Amantul

Amantul este arhetipul jocului si al manifestarii, al corpului sanatos, al existentei intr-o lume a placerilor senzuale si in propriul trup fara rusine.

Astfel, Amantul este profund senzual; el este in mod senzual constient si sensibil la lumea fizica in toata splendoarea sa. Amantul este legat si conectat cu toate, atras in interiorul lor prin sensibilitatea sa, care il face sa se simta in mod compasiv si empatic unit cu tot ceea ce exista. Pentru barbatul care acceseaza Amantul, toate lucrurile sunt legate intre ele in moduri misterioase. El vede, dupa cum se spune, lumea intr-un graunte de nisip. Aceasta este constiinta care stia, cu mult inaintea inventarii holografiei, ca noi traim de fapt intr-un univers holografic – in care fiecare parte reflecta toate partile intr-o uniune imediata si plina de intelegere. Nu este insa numai faptul ca Amantul vede intreaga lume intr-un graunte de nisip, ci el simte totodata ca asa stau lucrurile.

Barbatul care acceseaza Amantul este deschis fata de un subconstient colectiv, probabil mult mai vast. Subconstientul colectiv este subconstientul fiintelor umane ca specie si acesta contine amintiri inconstiente a tot ceea ce s-a petrecut in vietile tuturor oamenilor care au trait vreodata.

Impreuna cu sensibilitatea lui fata de toate lucrurile interioare si exterioare, exista, de asemenea si pasiunea. Capacitatea Amantului de a se conecta nu este fundamental intelectuala, ci ea are loc mai ales prin simtire. Nevoile primare sunt resimtite intr-un mod pasional de fiecare dintre noi, cel putin dincolo de aparente. Dar Amantul stie aceasta cu o cunoastere profunda. Sa fii aproape de subconstient inseamna sa fii aproape de foc – aproape de focurile vietii si, la nivel biologic, aproape de focul care intretine procesele metabolice. Iubirea, dupa cum stim cu totii, este fierbinte, adeseori, mult prea fierbinte pentru noi.

Barbatul aflat sub influenta Amantului vrea sa atinga si sa fie atins. El vrea sa atinga totul atat fizic, cat si emotional, si vrea sa fie atins de tot ceea ce se afla in jurul lui. Pentru el nu exista limite. El vrea sa traiasca aceasta conectare pe care o simte cu lumea in interior, in contextul sentimentelor sale puternice, si in exterior, in contextul relatiilor sale cu alti oameni. Ca experienta ultima, el cauta sa traiasca lumea experientei senzuale in totalitatea sa.

Amantul are o constiinta estetica. El experimenteaza din punct de vedere estetic. Intreaga sa viata este pentru el o arta si ii evoca sentimente nuantate in mod subtil. Nomazii din desertul Kalahari sunt Amanti. Ei sunt acordati estetic cu tot ce exista in mediul lor. Ei vad sute de culori in lumea lor desertica, nuante subtile de lumini si umbre, care pentru noi sunt nesemnificative.

Energia Amantului, rasarind din Copilul Oedipian, este, de asemenea, si sursa spiritualitatii – in special a ceea ce numim misticism. In traditia mistica energia Amantului intuieste Unitatea Suprema a tot ceea ce exista si cauta in mod activ sa experimenteze aceasta Unitate in viata de zi cu zi, manifestandu-se in interiorul barbatului muritor si finit.

In timp ce simte durerea si suferinta lumii, Amantul traieste, totodata, cu bucurie si incantare, toate experientele senzoriale din viata sa. Poate fi sensibil la muzica. Scrisul poate fi pentru el o experienta senzuala. Scriind, el se simte atunci profund conectat cu ceea ce numeste pamantul sau lumea. Interiorul si exteriorul se unesc intr-un intreg continuu si devin astfel capabili sa creeze. Sunetele diferite si intelesurile subtile ale cuvintelor vor fi abordate prin prisma aprecierilor emotionale ale amantului. Chiar si gandurile abstracte, cum ar fi cele filozofice, teologice sau stiintifice, sunt percepute prin intermediul simturilor. Barbatul care se afla in legatura profunda cu energia Amantului, isi experimeteaza munca si pe cei impreuna cu care lucreaza, prin intermediul acestei constiinte estetice. El poate citi oamenii ca pe o carte. Este adeseori extraordinar de sensibil la schimbarile lor de stare si le poate simti motivele ascunse. Aceasta poate fi o experienta dureroasa. Astfel, Amantul nu este numai arhetipul bucuriei vietii. In capacitatea lui de a fi una cu ceilalti si cu intreaga lume, el trebuie sa le simta si durerea. El simte durerea de a fi in viata – atat in ceea ce-l priveste pe el insusi, cat si pe ceilalti.

Barbatul aflat sub influenta Amantului nu vrea sa se poticneasca de barierele create de societate, luptand impotriva artificialitatii unor astfel de lucruri. Viata lui este neconventionala si dezordonata – studioul artistului, masa de studiu a studentului creativ, biroul sefului hotarat. In consecinta, datorita faptului ca el este opus legilor, in viata sa va fi vizibila vechea tensiune a confruntarii dintre senzualitate si moralitate, dintre iubire si datorie, dintre amor si Romaamor reprezentand aici experienta pasionala, iar Roma datoria si responsabilitatea fata de lege si ordine.

Energia Amantului este astfel complet opusa – cel putin la prima vedere – celorlalte energii ale masculinitatii mature. Interesele Amantului sunt asadar opuse fata de interesele Razboinicului sau ale Magicianului si fata de grijile Regelui, fata de bariere, ordine si disciplina.

sursa: Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha       

 

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)