Get the Flash Player to see this rotator.

Umbrele Amantului

Barbatul care traieste in oricare dintre polurile Umbrei Amantului, ca si cel care traieste in oricare dintre formele umbra ale energiilor masculine, este caracterizat de insasi energia care ar putea fi sursa vietii si bunastarii pentru el, daca aceasta ar fi accesata in mod corespunzatori. Insa atata vreme cat el se afla sub influenta Umbrei Amantului, energia lucreaza in directia distrugerii sale si a celor din jurul sau.

Intrebarea pe care si-o pune un barbat care se identifica cu Amantul Dependent este : de ce sa-mi impun vreo limita in experientele mele senzuale si sexuale ale acestei lumi vaste, o lume care este plina de placeri nesfarsite pentru mine?

Cea mai deranjanta caracteristica a Umbrei Amantului ca Dependent este ratacirea sa care se manifesta in mai multe moduri. Barbatul posedat de Umbra Amantului devine efectiv pierdut intr-un ocean al simturilor, nu doar in apusuri sau reverii. Cea mai mica impresie din mediul inconjurator este suficienta pentru a-l descentra. Se pierde in singuratatea suieratului unui tren noaptea, intr-o devastare emotionala cauzata de o cearta la serviciu, in refuzul unei femei pe care o intalneste pe strada. Tras astfel intr-o parte si-n alta, el nu e stapanul propriului destin, ci devine victima sensibilitatii sale. El va fi prins in mrejele lumii imaginilor, a sunetelor, a mirosurilor si senzatiilor tactile.

Atunci cand suntem prinsi in focul iubirii, fierband in agonia si extazul propriilor dorinte, nu suntem capabili sa ne dam un pas inapoi si sa actionam sau sa revenim la noi insine. Suntem incapabili sa ne detasam si sa ne distantam fata de propriile sentimente. Multe vieti se ruineaza din cauza faptului ca oamenii nu se pot extrage din casatoriile si relatiile lor distructive. Ori de cate ori ne simtim prinsi intr-o relatie de dependenta, ar fi bine sa fim atenti, deoarece sansele sa fi devenit victime ale Umbrei Amantului sunt foarte mari.

In aceasta pierzanie – in interior si exterior – victima polului activ al Umbrei Amantului este vesnic nelinistita. Acesta este barbatul care cauta intotdeauna ceva. Din pacate, nici el nu stie ce cauta, dar este cowboy-ul ce calareste singur spre apus, la finalul filmului, alergand spre o noua aventura. Simte nevoia de a merge dincolo nu de limitele cunoasterii sale (lucru care ar fi eliberator pentru el), ci dincolo de limitele senzualitatii sale pentru a obtine cu orice pret intreaga fericire umana.

Pentru Dependent, lumea apare ca fiind formata din fragmente ispititoare ale unui intreg pierdut. Fiind in prim plan, el nu poate vedea profunzimile. Prins in miliardele de forme, el nu poate gasi Unicitatea care i-ar aduce calm si stabilitate.

Ceea ce cauta Dependentul (chiar daca el nu stie aceasta) este orgasmul ultim si continuu, inaltarea ultima si continua a fiintei. Acesta este motivul pentru care el goneste calare dintr-o zona in alta, cautand aventura dupa aventura. Acesta este motivul pentru care trece de la o femeie la alta. De fiecare data cand o femeie il pune fata in fata cu moralitatea, finitudinea, slabiciunea si limitarile sale, spulberandu-i astfel visul de a fi gasit de aceasta data orgasmul fara sfarsit – cu alte cuvinte, atunci cand emotia iluziei uniunii perfecte cu ea (cu lumea, cu Dumnezeu) este profanata – el isi pune saua pe cal si porneste in cautarea unui nou extaz. Amantul Dependent are nevoie de mobilul bucuriei sale masculine, numai ca nu stie unde sa-l caute. De aceea, in cele mai multe dintre cazuri, el sfarseste cautandu-si spiritualitatea intr-o priza de cocaina.

Dupa cum am spus, Amantul nu vrea sa fie limitat. Barbatul posedat de Dependent nu are limite. Atunci cand se afla sub influenta Dependentului, barbatii nu suporta sa fie limitati.

Un barbat caracterizat de Amantul Dependent este, de fapt, un barbat influentat de subconstientul sau personal si cel colectiv. Este coplesit de el ca si cum ar fi coplesit de un ocean.

Barbatul Dependent se opune barierelor, dar barierele construite cu eforturi eroice sunt tocmai ceea ce el are cel mai mult nevoie. Pentru el nu este necesar sa aiba mai multa unitate cu toate lucrurile, pentru ca are deja prea multa. Ceea ce el are de fapt nevoie este distantare si detasare. Putem observa ca Umbra Amantului Dependent este transferarea din copilarie la varsta adulta a starii de absorbtie in Mama a Baiatului Mamei. Barbatul aflat in puterea Dependentului se afla inca in interiorul Mamei si se lupta sa iasa de acolo. Nevoia de a se detasa si de a stapani puterea haotica a subconstientului feminin este posibil sa duca la dezvaluirea perversiunilor noastre sexuale masculine, in special a acelora care se manifesta in supunere si in umilirea violenta a femeilor. Daca dorinta Baiatului Mamei este aceea de a atinge ceea ce este interzis – Mama- si de a trece barierele pe care el le considera artificiale, Dependentul, care provin din Baiatul Mamei, trebuie sa invete utilitatea barierelor in modul cel mai dificil cu putinta. El trebuie sa invete ca lipsa structurii sale masculine, lipsa de disciplina, aventurile sale amoroase si problemele cu autoritatile il vor pune in mod inevitabil in incurcatura.

Ce se petrece insa atunci cand simtim ca nu suntem in legatura cu Amantul in deplinatatea sa? Suntem caracterizati de Amantul Neputincios. Ne vom experimenta astfel vietile intr-un mod nesimtitor, vom percepe sterilitatea si blazarea. Vom descrie simptome de lipsa de entuziasm, lipsa poftei de viata si ne vom simti plictisiti si apatici. Este posibil sa nu ne putem trezi dimineata si sa nu putem dormi noaptea si de multe ori ne putem surprinde ca vorbim singuri. Ne vom simti astfel din ce in ce mai straini de familie, de colegii de serviciu si de prieteni.

Oamenii care sunt in mod obisnuit influentati de Amantul Neputincios sunt depresivi cronici. Ei simt lipsa unei legaturi cu ceilalti si se percep separati de ei insisi. Ei simt lipsa unei legaturi cu ceilalti si se percep separati de ei insisi. Atunci cand suntem deprimati ne lipseste motivatia de a face lucrurile pe care vrem sau este necesar sa le facem. Acest lucru se petrece in special cu barbatii in varsta. Problemele lor fizice, izolarea, lipsa unei munci utile ii arunca in depresie. Atunci pofta de viata dispare. Amantul pare ca nu poate fi gasit nicaieri. Simt ca nu mai au pentru ce sa traiasca. Biblia spune ca fara un scop in viata, oamenii vor pieri. Oamenii pier datorita lipsei imaginatiei si viziunii specifice Amantului.

Nu numai lipsa viziunii semnifica puterea opresiva a Amantului Neputincios in viata unui barbat, ci si viata sexuala ii este afectata; el devine inactiv sexual. Aceasta lipsa de activitate poate fi cauzata de mai multi factori: plictiseala, lipsa placerii in relatia cu partenera lui, furie mocnita in legatura cu relatia pe care o are, tensiune si stres la serviciu, probleme cu banii sau sentimentul de a fi dominat de aspectul feminin sau de un alt barbat din viata sa. Pe masura ce partenera sa are tot mai multe asteptari, el se retrage tot mai adanc in polul pasiv al Umbrei Amantului. La acest punct, polul opus al Umbrei arhetipale il poate salva, propulsandu-l in cautarea Dependentului pentru satisfactia perfecta a sexualitatii sale, dincolo de lumea obisnuita a relatiilor lui primare.

sursa: Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha       

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)