Get the Flash Player to see this rotator.

Umbrele Eroului

Baiatul ( sau barbatul) aflat sub puterea Bautausului vrea intotdeauna sa-i impresioneze pe ceilalti. Strategiile sale sunt pregatite astfel incat sa-i proclame superioritatea si dreptul de a-i domina pe cei din jurul lui. El pretinde locul central ca drept din nastere. Daca revendicarile sale, cu privire la un statut special sunt puse la incercare, vom putea asista la o manifestare plina de furie. Ii va asalta pe cei care pun la indoiala ceea ce ei “simt” a fi ingamfare, cu exprimari vicioase si adeseori chiar cu violenta fizica. Aceste atacuri asupra altora au rolul de a preveni demascarea lasitatii sale ascunse si profunda lui insecuritate. Barbatul care se afla inca sub influenta acestui aspect negative al Eroului nu este un jucator de echipa. El este un singuratic. Este soldatul care isi asuma riscuri nenecesare in lupta, iar daca se afla intr-o pozitie de conducere, cere aceeasi atitudine si de la soldatii sai.

Barbatul care este posedat de polul Grandomanului Bataus al Umbrei Eroului are un simt plin de infatuare al importantei de sine si al capacitatilor proprii.

Eroul incepe prin a gandi despre sine ca este invulnerabil, ca pentru el exista numai “visul imposibil de implinit”, ca el poate “lupta cu inamicul invincibil” si poate castiga. Dar daca visul este cu adevarat imposibil de implinit si daca inamicul este cu adevarat invincibil, atunci eroul se afla in incurcatura.

La fel ca in cazul celorlalte arhetipuri imature, Eroul este foarte legat de Mama. Dar Eroul are o nevoie teribila de a-si infrange aceasta legatura. Este blocat intr-o lupta mortala cu femininul, staduindu-se sa-l cucereasca si sa-si impuna masculinitatea.

Prabusirea Eroului are loc datorita faptului ca el nu-si stie si chiar este incapabil sa-si recunoasca propriile sale limitari. Un baiat sau un barbat aflat sub puterea Umbrei Eroului nu poate intelege faptul ca este o faptura muritoare. Negarea mortii – limitarea fundamentala a vietii umane – este specialitatea lui.

Baiatul caracterizat de Las – celalalt pol al Umbrei bipolare a Eroului – manifesta un mare dezgust fata de apararea in confruntarile fizice. De obicei, el va fugi de la locul luptei, sustinand ca este mai “barbateste” sa pleci pur si simplu. Totusi el se va simti mizerabil, in ciuda scuzelor pe care le invoca. Interesant este faptul ca nu va evita doar luptele fizice. Va avea tendinta sa se lase “batut” atat emotional cat si intellectual. Cand altcineva are asteptari de la el sau il forteaza intr-o anumita directie, baiatul aflat sub puterea Lasului – incapabil sa se simta eroic – se va da batut. El va ceda usor presiunilor celorlalti, se va simti invadat si depasit de situatie. Cand se va satura de toate aceste lucruri, grandomania ascunsa a Batausului din interiorul sau va erupe si va lansa un atac verbal sau fizic foarte violent asupra “dusmanului” sau, un atac pentru care celalalt este complet nepregatit.

Sursa : Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha      

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)