Get the Flash Player to see this rotator.

Uleiul de masline

Uleiul de masline se cunoaste inca din antichitate. Homer l-a numit, pe buna dreptate, "aurul lichid", deoarece calitatile lui sunt exceptionale, motiv pentru care este des cautat si folosit pentru preparate culinare diverse, pentru uz extern in diferite tipuri de cosmetice si chiar pentru uz intern in diferite boli.

Uleiul de masline conţine: 85% acizi graşi nesaturaţj din care peste 75% mononesaturati: acid oleic si polinesaturati 4-12% acid linoleic, 15% acizi - graşi saturati (acid palmitic şi stearic), trigliceride, vitaminele: E, urme de vitamine B şi C, lecitine, clorofila.

Actiunile lui principale sunt : antiseptic,antibacterian, antihelmintic, calmant, colagog, coleretic, laxativ, vitalizant, vitaminizant, hipertensiv, diuretic, antidiabetic.

Indicatiile majore ale acestui tip de ulei: dureri  reumatismale, afectiuni ale ficatului,afecţiuni intestinale, afecţiuni ale pielii (intern si extern),ateroscleroza,colici hepatice,ragade si fisuri ale pielii (intern şi extern),emfizem pulmonar, entorse,luxatii (extern), guta,pioree(extern),pentru intretinerea parului si arsuri usoare(extern).                                                          

Utilizare:

Intern:- afectiuni hepatice,dischineziei biliare :se ia dimineaţa pe stomacul gol o lingură de ulei. Se sta apoi culcat pe partea dreapta 15-30 min după care se ia micul dejun.

- contra viermilor intestinali se iau 20-40 g ulei dimineata,pe stomacul gol.       

- pentru efectul laxativ se iau seara inainte de culcare 20 - 40 g ulei pe stomacul gol.

Extern: pentru tratarea arsurilor usoare de gradul 1: uleiul de masline se amestea cu albus de ou; se bat bine, apoi acest amestec se aplică pe locul afectat.

- pentru tratarea paradontozei: se maseaza/gingiile cu ulei de masline de 2-3 ori pe zi.

- pentru tratarea pioreei se fac de 3 ori pe zi clatiri ale gurii cu ulei de masline timp de 15 minute.

- pentru copii anemici,subponderali este recomandata o frectie pe zi cu ulei de masline.                     

- in caz de guta se pun la macerat 200 g musetel intr-un litru de ulei de masline. Se lasa sa se macereze 4 zile la soare intr-un loc calduros.Dupa aceasta se stoarce cu un tifon. Preparatul obtinut se pune pe zonele dureroase.

- contra caderii parului se fac seara fractionari ale pielii capului timp de 10 zile.,in timpul noptii capul se acopera.

- pentru tratarea algiilor reumatismale,entorselor: se da prin razatoare o capatana de usturoi si se pune la macerat 2-3 zile în 200 g ulei. Se fac frectii si masaje cu acest preparat la locul afectat.

 

sursa : Dr. Daniela Vasile

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)