Get the Flash Player to see this rotator.

Terapia culorilor - echilibru si vitalitate

 Terapia culorilor este o metoda alternativa de tratament, care isi are radacinile in medicina Ayurvedica a Indiei. Are la baza modul in care culorile influenteaza tonusul general si explica alegerile de culori pe care le facem uneori, chiar daca nu intotdeauna sunt preferatele noastre. Pur si simplu momentul ales cere o anumita culoare preferata.

 Cu siguranta ai observat ca atunci cand esti stresat o anumita culoare a hainelor sau a incaperii te detensioneaza. Mai mult, ai uneori tendinta de a alege doar acea culoare nu numai la imbracaminte, dar si la fructele preferate, pixuri, calculatoare, covoare, obiecte pe care le folosesti prin casa. Este un semnal clar al modului in care culoarea iti influenteaza tonusul, informeaza hubpages.com.

 Indienii inteleg terapia culorilor precum un echilibru al energiei corpului, responsabil pentru depasirea oricarei probleme de sanatate. Ei considera ca in corpul uman se gasesc sapte mari centri de energie, care comunica intre ei prin spectre care au rolul de a echilibra intregul sistem energetic al unei persoane. Astfel se stimuleaza capacitatea de autocontrol si autovindecare a unui organism.

 Filosoful, medicul, cercetatorul naturii, Avicenna (980-1037), a descoperit pentru prima oara puterea extraordinara a culorilor. El era de parere ca "o culoare este un simptom observabil al unei afectiuni" si a realizat un grafic al culorilor in functie de temperatura si conditia fizica a organismului. Astfel s-a descoperit ca fiecare culoare are proprietati curative.

 Pentru medicina Ayurvedica, verdele simbolizeaza natura, fiind considerata un panaceu. Este culoarea cea mai usor perceptibila de catre ochiul uman, are proprietatea de a imbunatati vederea si are importante beneficii asupra relaxarii musculare si detensionarii. Claritatea concentrarii, introspectia si compasiunea sunt asociate culorii verzi.

 Albastrul semnifica linistea, iar studiile cercetatorilor in domeniu au aratat ca are proprietatea de a produce anumite procese chimice specifice relaxarii. Specialistii considera ca albastrul echilibreaza metabolismul si are rolul de a alina durerile si de a imbunatati puterea de concentrare.

 Portocaliul este specific bucuriei, sentimentului de bine, calm si sanatate. Este ideal pentru tratamentul alternativ al depresiilor si chiar al afectiunilor rinichilor, simbolizand prosperitatea.

 Rosul este cea mai intensa culoare pentru structura emotionala. Stimuleaza activitatea cardiaca, imbunatateste functiile respiratorii si metabolismul. Este specifica liderilor, persoanelor generoase, foarte bine organizate si puternice emotional.

 Galbenul este culoarea copilariei, bucuriei, a optimismului. Persoanele temperamentale de regula au decorate camerele cu aceasta culoare si este preferata lor.

 Negrul este culoare autoritatii, a puterii si a increderii in sine. Ea inspira protectie si este specifica persoanelor foarte sigure pe ele.

 Albul este asociat luminii si sugereaza puritatea, inocenta si succesul.

 Violetul este specific puterii, luxului si ambitiei. Inseamna viata si vitalitate, intelepciune si demnitate. Este o culoare foarte puternica, ce are ca proprietati imbunatatirea creativitatii si misterului.

 Terapia culorilor a fost demonstrata empiric in cele mai vechi timpuri. Medicii din antichitate au observat puterea culorilor si au analizat modul in care ele pot completa un tratament pentru diverse afectiuni de ordin afectiv dar si organic. Concluzia lor, confirmata si de studiile de mai tarziu, a fost ca fiecare culoare poate fi asociata starii de bine, optimismului si unei bune stari de sanatate.

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)