Get the Flash Player to see this rotator.

Alimentatia in viata omului

Parintele medicinei, Hipocrate, a afirmat cu privire la sanatatea oamenilor ca Alimentele voastre sa va fie medicamente si medicamentele voastre sa va fie alimente.

            Alimentatie este foarte importanta in viata unui individ. Pe langa rolul de a ne potoli foamea, hrana pe care o ingeram ne furnizeaza energia necesara care ne mentine in miscare si nutrienti (proteine, lipide, glucide) care ajuta la refacerea celulelor, tesuturilor si organelor, confera caldura corpului fizic si ne ajuta sa gandim.

            In zilele noastre exista diferite moduri de alimentatie: unii oameni prefera dieta omnivora (formata din vegetale si produse animale administrate intr-un mod echilibrat), altii adopta o dieta carnivora (preponderent produse animale; exemplu:eschimosii), altii prefera o dieta mai mult sau mai putin vegetariana, adica ovo-lacto-vegetariana (in care sunt admise pe langa produsele vegetariene si ouale si produsele lactate) sau lacto-vegetariana (in care pe langa produsele vegetale sunt incluse doar produsele lactate), altii prefera o dieta pur vegetariana (doar produse vegetale) sau veganismul crud (dieta bazata pe fructe, nuci, seminte si legume proaspete, nepreparate).

            In ultimul timp, datorita faptului ca bolile cronice au devenit tot mai agresive si au inceput sa apara chiar si la varste tinere, tot mai multi oameni, chiar si medici, au fost interesati de modul in care ne hranim si in urma studiilor realizate au ajuns la urmatoarele concluzii:

  • Asociatia Medicala Britanica : vegetarienii au rate mai scazute ale obezitatii, bolii coronariene, hipertensiunii arteriale, afectiunilor intestinului gros, cancerelor si pietrelor la vezica biliara. Nivelul colesterolului este mai scazut la vegetarieni.
  • Studiul China a demonstrat ca in societatile vestice predomina bolile degenerative – boli de inima, cancer, diabet, obezitate, pe cand in societatile in care se consuma vegetale aceste boli sunt aproape inexistente.
  • Organizatia Mondiala a Sanatatii a furnizat in 1991 un raport care arata ca bolile cronice sunt asociate cu dietele bogate in zahar rafinat, carne si alte produse de origine animala, grasimi saturate si colesterol alimentar si facea urmatoarea precizare: Daca aceasta tendinta in alimentatie continua, sfarsitul acestui secol va fi marcat de bolile cardiovasculare si cancer, care vor constitui principalele probleme de sanatate in toate tarile din lume in acare este adopatata o asemenea alimentatie.
  • Comitetul Medicilor pentru o Medicina Responsabila: vegetarienii se bucura de o sanatate excelenta. Dietele vegetariene corespund instructiunilor din Dietary Guidelines si intrunesc dozele zilnice reomandate pentru nutrienti. Proteinele nu sunt deficitare in dietele vegetariene…
  • Studiul EPIC initiat in 1993 a aratat ca dietele fara carne tind sa reduca nivelul colesterolului si de asemenea reduc  incidenta obezitatii, iar o dieta bogata in fructe si legume protejeaza impotriva riscului de deces prematur.

Bibliografie :

Pridie Elena – Copilul vegetarian

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)