Get the Flash Player to see this rotator.

Retete pentru sugari

  1. Gris cu lapte de mei

2 ling gris, 125 ml lapte de mei, 1 l-ta sos de fructe

Pentru a obtine laptele de mei se fierb 2 linguri de mei  decorticate in 500 ml apa timp de 30 min la foc foarte mic. Dupa acest timp se scurge zeama, pastrandu-se, iar meiul se paseaza fin. Se amesteca meiul pasat cu zeama in care a fiert, omogenizandu-se bine si astfel avem laptele de mei. Acesta (in cantitate de circa 125 ml) se pune intr-o craticioara pe foc si se presara treptat grisul, amestecandu-se continuu. Compozitia trebuie sa fie destul de moale. Dupa ce da 2-3 clocote se ia de pe foc si se pune intr-o farfurie. Dupa ce se raceste putin, se intinde peste gris sosul de fructe si se da copilului cu lingurita.

 

  1. Gris cu “lapte” din curmale ( reteta de folosit dupa varsta de 8-9 luni)

2 ling gris, 5 curmale fara samburi, apa

Curmalele se fierb 15 minute in 200 ml apa. Apoi se scurg. Zeama se pune intr-o craticioara care se pune pe foc. In ea se presara grisul, treptat, amestecandu-se continuu. Dupa ce da 2-3 clocote se ia de pe foc si se rastoarna intr-un castronel. Pulpa curmalelor se paseaza bine ( atentie sa nu ramana coji) si cam jumatate din ele se amesteca cu grisul. Se da sugarului cu lingurita.

 

  1. Fiertura din orez

2 ling orez integral, 1 sfecla rosie mica ( circa 25gr)

Orezul se allege, se spala si se pune la fiert in circa 500 ml apa, impreuna cu sfecla rosie curatata de coaja si spalata. Se lasa la fiert 40 minute, la foc mic. Dupa acest timp, se indeparteaza sfecla, se scurge de zeama orezul si se paseaza bine. Se adauga putin din zeama la nevoie. Se da sugarului cu lingurita.

 

  1. Orez cu pudra de roscove (carob)

2 ling orez integral, 1 l-ta carob (pudra de roscove)

Orezul se alege, se spala si se pune la fiert in circa 500 ml apa clocotita si se lasa sa fiarba la foc mic 40 minute. In ultimile 5 minute se adauga la fiert si pudra de roscove. Se opreste focul, se paseaza bine si se da sugarului cu lingurita. Pasta trebuie sa fie destul de moale. Este o mancare excelenta pentru sugarul cu tendinta spre diaree. Pudra de roscove nu se foloseste la copiii cu tendinta spre constipatie.

 

  1. Orez cu dovleac

2 ling orez integral, circa 50 gr dovleac

Orezul se allege, se spala si se pune la fiert in circa 500 ml apa clocotita iar dupa 10 minute se adauga si dovleacul, curatat de coaja, taiat feliute subtiri si se mai lasa sa fiarba impreuna inca 30 minute. La sfarsit se scurg de zeama si se paseaza bine. La nevoie se adauga putina zeama. Se da sugarului cu lingurita.

 

  1. Orez cu mar copt

2 ling orez integral, 1 mar

Orezul se allege, se spala si se pune la fiert in circa 500 ml apa clocotita si se lasa sa fiarba la foc mic 40 minute. Intre timp marul se coace in cuptor. Este gata in circa 30 minute. Dupa ce se raceste putin, se curate de coaja, se detaseaza pulpa si se paseaza bine (atentie san u scape vreun sambure). Dupa ce a fiert orezul, se scurge de zeama si se paseaza bine. Pasta obtinuta se adauga la pasta de mar copt si se serveste sugarului cu lingurita.

 

  1. Mamalinga cu avocado si suc de rosii

2 ling malai, 25 gr avocado, 20 ml suc de rosii

Se pun la fiert circa 200 ml apa, cand clocoteste se adauga malaiul, amestecand continuu. Dupa ce da 2-3 clocote se ia de pe foc si se rastoarna intr-o farfurie. Mamaliguta obtinuta trebuie sa fie destul de moale. In timp ce aceasta se raceste putin, se paseaza avocado si se amesteca cu sucul de rosii. Amestecul acesta se presara in strat uniform peste mamaliguta si se serveste sugarul cu lingurita.

 

  1. Mamaliguta cu tofu si suc de rosii

2 ling malai, 1 ling tofu, 20 ml suc de rosii

Se pun la fiert circa 20 ml apa, cand clocoteste se adauga malaiul, amestecand continuu. Dupa ce da 2-3 clocote se ia de pe foc si se rastoarna intr-o farfurie. Mamaliguta obtinuta trebuie sa fie destul de moale. In timp ce aceasta se raceste putin, se paseaza tofu si se amesteca cu sucul de rosii. Amestecul acesta se presara in strat uniform peste mamaliguta si se serveste sugarul cu lingurita.

 

  1. Mamaliguta cu sos de legume

2 ling malai, 1 rosie, ½ ceapa mica, ½ ardei, 1 picatura ulei masline

Se curate legumele, se spala si se toaca foarte fin (eventual se dau prin blender). Se pun intr-o cratita pe foc si se lasa sa fiarba  inabusit, amestecand din cand in cand, circa15 minute. La nevoie se stropesc cu putina apa. La sfarsit se pune si o picatura de ulei de masline si se amesteca din nou ( se poate si fara ulei). Intre timp, separate se pun la fiert circa 200 ml apa, iar cand clocoteste se adauga malaiul, amestecand continuu. Dupa ce da 2-3 clocote se ia de pe foc si se rastoarna pe ofarfurie intinsa. Deasupra acesteia se va presara uniform sosul de legume.

 

sursa: Elena Pridie - Copilul vegetarian - Alimentatia vegetariana - perspectiva optima pentru sanatatea copiilor, Ed. Casa de Editura Advent, Ramnicu-Valcea, 2007

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)