Get the Flash Player to see this rotator.

Scortisoara

Denumire botanica: Cinnamomum verum

Tara de origine: Ceylon (Sri Lanka)

Tara, zona sau continentul unde se cultiva: Indonezia, America Centrala, Madagascar, Antilele Mici

Scortisoara pentru Europa este importata din Ceylon, azi Sri Lanka.

Dupa ce Vasco da Gama a ajuns in India la sfarsitul secolului al XV-lea capitala condimentelor si aromelor orientale s-a mutat la Lisabona. Costisitoarele expeditii maritime au fost finantate, printre altele si de comertul cu scortisoara, pentru care portughezii au infiintat un monopol industrial lucrativ in Ceylon. Ei au ridicat un fort pe insula Ceylon in anul 1518 pentru protectia investitiei lor lucrative, unde vor ramane timp de peste o suta de ani.

Se cunosc peste 250 de specii de arbori de scortisoara. Doar 2% dintre ei sunt proprii pentru producerea scortisoarei, cel mai cunoscut fiind cel de Ceylon (Cinnamomum verum) care reprezinta 90% din productia  mondiala de scortisoara, considerate scortisoara adevarata, urmat de arborele Cassia (C. burmani), cunoscut si sub denumirea de  scortisoara vietnameza si de Padang (C. aromaticum) scortisoara chinezeasca. Deosebirea dintre specii consta in continutul de cumarina, care este mai ridicat la varianta Cassia decat la celelalte genuri (cumarina in doze ridicate este toxica pentru ficat si rinichi).

În Evul Mediu se folosea în toate sosurile şi se regăsea în majoritatea reţetelor, atât dulci cât şi sărate. Deja era folosită pentru parfumarea vinului sau pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii şi a fost încercată în chiar in contracararea marilor epidemii. I se cunoşteau proprietăţile antimicrobiene şi i se descopereau virtuţile în ameliorarea glicemiei.

Scorţişoara trateaza diabetul

Numeroase studii facute in laboratoarele unor universitati de prestigiu arata că scortisoara conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip 2. Ea conţine cumarina care echilibrează glicemia, stimulând insulina şi joaca şi un rol în prevenirea diabetului. Testele au demonstrat o ameliorare a nivelului glicemiei post-prandiale (după masă) la pacienţii care consumau un gram de scorţişoară pudra pe zi timp de cel puţin o lună.

Scortisoara stimuleaza memoria

In afara de respiratia proaspata si gustul placut,  scortisoara are si un beneficiu mai putin cunoscut: stimuleaza memoria.
Conform unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, persoanele care au mestecat guma cu aroma de scortisoara au avut rezultate mai bune la testele de memorie decat cei care au mestecat guma cu alta aroma sau nu au folosit deloc guma.

Scorţişoara ajuta in lupta cu kilogramele in plus

Observând beneficiile scorţişoarei în diabet, a fost uşor să se extrapoleze şi să se spună: „De ce să nu încercăm virtuţile scorţişoarei şi la persoanele care doresc să piardă în greutate?”. Prin urmare, s-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.

Antioxidantii din scortisoara impotriva imbatranirii si stresului

Scortisoara se clasează printre alimentele ce conţin cei mai multi antioxidanţi. Scortisoara ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite. Există suplimente alimentare sub formă de capsule cu scorţişoară care sunt foarte uşor de folosit.

Efectele scorţişoarei impotriva microbilor

Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Scortisoara ajută cu succes la înlăturarea frisoanelor, iar combinata cu miere de albine, scortisoara e un aliat pretios in lupta cu raceala si gripa.

O infuzie de scorţişoară, îndulcită cu zahăr, consumată de trei ori pe zi aduce relaxare şi tonus.

Uleiul esential de scortisoară are efect asupra a 99,99% dintre microbi, fiind eficient chiar şi asupra celor rezistenti la antibiotice. Este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei. O picătură din ulei de scortisoara, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid. Câteva picaturi pot fi folosite în difuzorul de uleiuri esenţiale pentru a parfuma şi purifica încăperea (anihilează microbii din aer). Uleiul din scorţişoară de Ceylon are rol stimulator şi tonifiant. Uleiul de scortisoara tratează cu succes dereglările intestinale, doar cu una-două picături într-o linguriţă de lapte praf, de trei ori pe zi.

Tratament cu scortisoara impotriva tusei

O alta intrebuintare foarte utila a scortisoarei este cea de leac impotriva tusei uscate. Lasati cateva betisoare de scortisoara sa se dizolve timp de cateva ore intr-o cana cu apa rece, , dupa care beti continutul. Substanta celioasa obtinuta prin aceasta metoda protejaza si calmeza gatul iritat.

Spaima bataturilor!

Antioxidantii din scortisoara, combinati cu alte ingrediente cunoscute pentru proprietatile lor curative pot revitaliza pielea crapata si batatorita a talpilor.
Amestecati sucul stors din 5 lamai cu o lingura de ulei de masline, un sfert de cana de lapte integral, o jumatate de cana de apa si doua linguri de scortisoara, apoi tineti picioarele timp de 15 minute in potiunea pentru picioare fericite.

Contraindicaţii ale scortisoarei

Scorţişoara în doze mari sau sub formă de ulei esenţial nu este indicată femeilor însărcinate şi copiilor.

Sfaturi practice
Prin gătire, scortisoara devine amară. Adăugaţi-o la sfârşit.

Sursa: http://www.frunza-verde.ro

“Alimente pentru o viata sanatoasa” G Mencinicopschi, G Puia Negulescu

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)