Get the Flash Player to see this rotator.

Umbrele Copilului Divin

Tiranul de pe Tron

Tiranul de pe Tron poate fi redat foarte bine prin imaginea micului Lord Fauntleroy stand pe tron, lovind cu lingura in tava si tipand la mama lui sa-I dea mancare,sa-l sarute, sa-I fie mereu la dispozitie. Ceilalti exista numai pentru a-I implini nevoile si dorintele atotputernice. Dar atunci cand vine mancarea, aceasta nu il satisface: nu este sufficient de buna, nu este cea care trebuie, este ori prea fierbinte, ori prea rece, ori prea sarata, ori prea dulce. Astfel ca o scuipa pe podea sau o imprastie prin camera. Daca mama lui il ia in brate dupa ce l-a “dezamagit” atat de mult, el va tipa si se va zbate si o va respinge, pentru ca nu a facut aceasta la momentul potrivit. Tiranul de pe Tron se raneste pe el insusi cu grandomania sa pentru ca el respinge astfel exact lucrurile de care are nevoie pentru a trai: hrana si iubire.

Caracteristicile Tiranului de pe Tron include aroganta, naivitate si iresponsabilitate, chiar fata de sine insusi ca si copil muritor, care trebuie sa se confrunte cu nevoile sale biologice si psihologice. Toate acestea sunt ceea ce psihologii numesc narcisism patologic. Tiranul de pe Tron trebuie sa invete ca nu este centrul universului si ca universal nu exista pentru a-i implini lui fiecare nevoie sau, mai bines pus, nevoile sale fara de sfarsit, pretentiile lui de a fi divinizat. Acestea il vor hrani, insa nu in forma lui divina.

Tiranul de pe Tron se manifesta in fiinta umana pe care o subjuga ca perfectionist: el asteapta imposibilul de sine insusi si se mustra pe sine insusi atunci cand nu poate implini asteptarile copilului din interiorul sau. Tiranul impinge barbatul spre performante din ce in ce mai bune si nu este niciodata multumit cu ceea ce realizeaza. Nefericitul barbat devine astfel sclavul grandiosului copil de doi ani din interiorul lui. El trebuie sa aiba mereu tot mai multe lucruri materiale si nu poate face greseli. Si, pentru ca nu are cum sa satisfaca toate pretentiile Tiranului sau interior, din cauza tensiunilor care il macina se imbolnaveste, de exemplu, de ulcer. Barbatii, in lupta cu Tiranul, sfarsesc doborati de un atac de cord.

Atunci cand Tiranul de pe Tron nu poate fi controlat, acesta se manifesta sub forma unui Stalin, a unui Caligula sau a unui Hitler.

Printul cel Molau

Cealalta parte a Umbrei bipolare Copilului Divin este Printul cel Molau. Baiatul (si mai tarziu barbatul) care este posedat de Printul cel Molau are o personalitate neinsemnata, ii lipseste entuziasmul pentru viata si spiritul de initiativa. Acesta este baiatul care are nevoie sa fie cocolosit si care dicteaza celor din jurul sau prin neajutorarea sa tacuta ori prin scancetele si reprosurile sale. El are nevoie sa fie purtat pe o perna. Orice este prea mult pentru el si rareori se alatura jocului altor copii; din aceasta cauza are putini prieteni. Nu se descurca bine la scoala si este adesea ipohondru;cel mai mic gest al lui este ca o porunca pentru parintii sai. Intregul sistem al familiei se invarte in jurul asigurarii unui confort desavarsit pentru el. Printul cel Molau isi demasca insa falsa neajutorare prin asalturile verbale asupra fratilor sai, prin sarcasmul usturator indreptat asupra lor si prin manipularea evidenta a sentimentelor acestora. Datorita faptului ca si-a convins parintii ca el este o victima neajutorata a vietii si ca ceilalti il ridiculizeaza, atunci cand apare o controversa intre el si unul dintre fratii sai, parintii au tendinta de a-l pedepsi pe celalalt, iar pe el sa-l ierte.

Printul cel Molau este opusul polar al Tiranului de pe Tron si, chiar daca el rareori manifesta accesele de furie ale Tiranului, ocupa fara indoiala un tron mult mai greu de detectat. In cazul existentei ambelor tulburari bipolare, ego-ul posedat de unul dintre poluri va luneca gradat, din cand in cand, sau va sari brusc la celalalt pol. Cand copilul este prins intre Umbra bipolara a Copilului Divin, el va trece de la iesirile tiranice la o stare de pasivitate deprimanta sau de la o aparenta slabiciune la manifestari razbunatoare.

 

sursa : Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)