Get the Flash Player to see this rotator.

Umbrele Regelui : Tiranul si Molaul

Desi majoritatea dintre noi am intalnit intr-o anumita masura aceasta energie a masculinitatii mature in viata noastra – probabil in interiorul nostru, in momentele in care ne-am simtit foarte bine integrati, calmi si centrati si, din cand in cand, la tatal nostru, la un unchi sau un bunic amabil si grijuliu, la un coleg de serviciu sau un sef, la un profesor ori la un om politic – trebuie sa recunoastem ca, in general, am experimentat foarte putin din energia Regelui, in deplinatatea sa. Probabil am simtit-o in anumite aspecte ale sale, dar ceea ce este trist este faptul ca aceasta energie pozitiva lipseste in mod regretabil din viata majoritatii barbatilor. Ceea ce am experimentat cu precadere este ceea ce numim Umbra Regelui.

Regele are o structura de Umbra bipolara, activ-pasiva. Polul activ al Umbrei Regelui il numim Tiranul, iar polul pasiv, Molaul.

Tiranul ii exploateaza pe ceilalti si abuzeaza de ei. Este crud, nemilor si fara sentimente atunci cand urmareste ceea ce considera ca este in interesul sau propiu. Nu cunoaste limite cand vine vorba sa-i degradeze pe altii. El uraste tot ceea ce e frumos, inocent, ceea ce reprezinta un talent puternic, toate energiile vietii. Face aceasta deoarece, dupa cum am spus, ii lipseste structura solida interioara si ii este frica – e ingrozit- de slabiciunea sa ascunsa si de lipsa fundamentala de potenta.

Il putem observa, de asemenea, pe Regele Tiran actionand in diverse stiluri de viata, ba chiar si in anumite profesii. Marii traficanti de droguri, proxenetii, capii mafiei sunt cu totii exemple in acest sens. Ei exista pentru a-si impune si a-si avansa propriul statutș singurul lucru la care se gandesc este bunastarea lor castigata pe seama altora.

Barbatul care este posedat de Tiran e foarte sensibil la critici si, chiar daca afiseaza o mina amenintatoare, la cea mai mica remarca se va simti slab si infrant. Totusi, nu va arata acest lucru. Ceea ce vei vedea, daca nu stii la ce sa te uiti, va fi o stare de furie. Dar dupa aceasta furie se ascunde un sentiment al lipsei de valoare, un sentiment de vulnerabilitate si de slabiciune, deoarece in spatele Tiranului se afla celalalt pol al sistemului bipolar al Umbrei Regelui, Molaul. Daca nu poate fi identicat cu energia Regelui, el se va simti ca un nimic.

Prezenta ascunsa a acestui pol pasiv explica dorinta de oglindire – Adora-ma!, Venereaza-ma!, Observa cat sunt de important! – pe care o putem simti la multi dintre supriorii si prietenii nostri. Aceasta explica iesirile lor furioase si atacul asupra acelora pe care ii considera slabi si asupra carora ei isi proiecteaza Molaul interior (propria slabiciune).

Barbatului posedat de Molau ii lipseste centrarea, calmul si siguranta de sine, ceea ce in timp poate duce chiar la paranoia. Barbatul care este posedat de Umbra bipolara a Regelui are multe motive sa-i fie frica, de fapt, deoarece comportamentul sau opresiv, care deseori este plin de cruzime, cerseste un raspuns interior din partea celorlalti. Radem de obicei atunci cand auzim: Numai pentru ca tu esti paranoic nu inseamna ca ei nu sunt pe urmele tale.S-ar putea sa fie asa. O paranoia defensiva si ostila de genul: Prinde-i tu inainte sa te prinda ei este distructiva pentru starea proprie de calm si ordine interioara si va ajunge sa distruga caracterul respectivei persoane dar si al celorlalti, ducand la razbunare.

Relatia Tiranului cu Tiranul de pe Tron

Intr-un fel, grandomania este fireasca in cazul Copilului Divin, ea fiind dorita si de regi. Ceea ce trebuie sa faca parintii – si acest lucru este foarte dificil- este sa dea Copilului Divin care exista in interiorul propriului lor copil exact atata adoratie si afirmare cat ii sunt necesare pentru a-si lasa copilul uman sa coboare de pe tron, usor in lumea reala, unde zeii nu pot trai ca niste muritori. Parintii trebuie sa-si ajute copilul gradat sa nu se mai identifice cu Copilul Divin. Copilul se poate opune detronarii, dar parintii trebuie sa persevereze incurajandu-l uneori, dar totodata aducandu-l cu picioarele pe pamant atunci cand este necesar. Daca ei il vor adora prea mult si nu vor face astfel incat ego-ul baiatului sa se formeze in afara arhtetipului, este posibil ca el sa nu mai coboare niciodata de pe tronul sau. Infatuat de puterea Tiranului de pe Tron va trece pur si simplu la maturitate, gandind ca este Cezar.

O alta modalitate prin care se formeaza umbra regelui este situatia in care parintii au abuzat de baiat si i-au atacat maretia si gloria inca de la inceput. Grandoarea Copilului Divin/Tiranului de pe Tron se divizeaza si se refugiaza in subconstientul baiatului. Ca o consecinta a acestui fapt, baiatul cade sub puterea Printului cel Molau. Mai tarziu, cand devine adult si functioneaza sub dominatia Molaului, sub presiunea enorma a vietii de adult, maretia sa oprimata poate exploda la suprafata, sub o forma complet bruta si primitiva, complet nemodulata si foarte puternica. Acesta este barbatul care parea lucid, rational si amabi,dar care, odata ce a fost promovat devine brusc o alta persoana, un mic Hitler.

sursa: Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)