Get the Flash Player to see this rotator.

De ce am renuntat la lactate

Imi aduc aminte de vremurile in care zburdam fericit prin raionul de lactate din hypermarket, alegand cele mai interesante iaurturi: eram fascinant de cele cu cereale in glazura de ciocolata, in toate culorile curucubeului. Imi mai aduc aminte cum buni imi umplea, inainte de culcare, o cana cu lapte, pe care ma punea sa o beau. Eu o dadeam pe gat, dupa care ii spuneam ca nu mai pot, ca e prea mult. Ea ma intreba, ingrijorata, cat mai am , iar atunci cand vedea ca, de fapt, cana era goala, izbucneam amandoi in ras.

Acum, cand am citit mai multe despre lactate si efectele nocive pe care le au asupra organismului nostru, cand imi dau seama de felul in care suntem manipulati in a crede ca lactatele sunt unica si imbatabila sursa de calciu.... parca nu imi mai vine sa rad.

Sunt multe motivele pentru care nu as recomanda nimanui sa bea lapte sau sa manance iaurturi, branza si alte astfel de minunatii. Cele care m-au convins pe mine sa renunt la lactate sunt urmatoarele:

1. Oamenii sunt singurele animale din lume care mai consuma lapte dupa ce au fost intarcati.

2. Laptele de vaca este pentru vaci. Nu este nimic rau in a bea lapte de la nastere, de cand deschidem pentru prima oara ochii, atata timp cat acesta este lapte matern.

Laptele de vaca este bogat in proteine, minerale si grasimi, pentru ca viteii sa creasca in greutate intr-un an intre 136 si 226 de kilograme. Este inutil sa mai spun ca bebelusii nu cresc in acelasi ritm. Laptele de vaca are un continut de proteine de cel putin 4 ori mai mare si o concentratie de minerale de peste 6 ori mai mare decat laptele matern. Un lapte atat de concentrat este foarte greu de digerat de nou-nascuti.

3. Intre 3 si 4 ani, majoritatea copiilor pierd enzimele care digera laptele, in special lactaza, enzima care descompune lactoza (zaharul principal din lapte). De ce?

Pentru ca, din punct de veder biologic, copilul trebuie sa nu mai bea lapte dupa aceasta varsta.

4. Fara enzimele pentru digerarea laptelui, se intensifica producerea de mucus. Astfel, laptele devine un produs extrem de iritant pentru mucoasa tractului gastrointestinal, ceea ce va provoca formarea unei cantitati si mai mari de mucus.

5. Laptele duce la aparitia diabetului de tip 1. Capacitatea proteinei din laptele de vaca de a declansa diabetul de tip 1 este bine documentata (vezi Studiul China si referintele la alte studii de acolo).

6. Laptele de vaca poate produce una dintre cele mai devastatoare boli care pot lovi un copil: diabetul de tip 1, in felul urmator:

  • Sugarul nu este alaptat la san o perioada suficienta de timp, fiind hranit in schimb cu proteine din laptele de vaca, probabil din formulele de lapte praf pentru sugari.
  • Laptele ajunge in intestinul subtire, unde este desfacut in aminoacizii sai constituenti.
  • Unii sugari nu pot digera complet laptele de vaca, ceea ce face ca lanturi mici de aminoacizi sau fragmente din proteina initiala sa ramana in intestin.
  • Aceste proteine incomplet digerate pot fi absorbite in sange.
  • Sistemul imunitar identifica aceste fragmente ca invadatori straini si se pregateste sa le distruga.
  • Din nefericire, unele din aceste fragmente seamna exact cu unele din celulele pancreasului, care sunt responsabile pentru producerea insulinei.
  • Sistemul imunitar isi pierde capacitatea de a face diferenta intre fragmentele de proteine din laptele de vaca si celulele pancreatice, si le distruge in egala masura, privandu-l astfel pe copil de capacitatea de a produce insulina.
  • In aceste conditii, sugarul devine diabetic de tip 1 si ramane astfel toata viata.

7. Proteina din lapte (cazeina) genereaza cel mai direct cancerul.

8. Laptele formeaza mucus si incarca sistemul limfatic, congestionandu-l si facandu-l sa stagneze. De aici se ajunge la autointoxicarea celulelor, care are ca efect activitate redusa, boli si moarte.

9. Toate produsele lactate (pasteurizate sau in stare bruta) provoaca reactia mucoasei la nivel limfatic, adica productia excesiva de mucus.

10. Dupa pasteurizare, structura chimica a laptelui se modifica, ajungand sa produce aciditate.

11. Laptele de vaca are mai mult calciu decat magneziu, iar absorbtia corecta a calciului se face in corpul nostru in prezenta magneziului.

Se estimeaza ca organismul asimileaza sub 20% din calciul prezent in lapte. Adica asimilam mai mult calciul preluat din sucurile de fructe sau legume cu frunze de culoarea verde inchis, pentru ca ele abunda in calciu, magneziu si flavnoide, combinatie absolut necesara pentru absorbtia corecta.

12. Pentru ca cea mai mare concentratie de calciu utilizabil se gaseste in semintele de susan si in plantele marine (ex: alge). Semintele de chia, legumele cu frunze verzi, semintele de in  si migdalele sunt alte surse excelente de calciu.

13. Pentru ca, prin pasteurizarea laptelui, mineralele sunt ionizate, modificandu-si efectul alcalin in acid. Acest fapt favorizeaza aparitia calculozei, epuizarii musculare, inflamatiei tractului gastrointestinal, etc.

14. Laptele si produsele lactate stimuleaza formarea de mucus chiar mai mult decat zaharul rafinat.

15. Laptele, tocmai pentru ca nu poate fi digerat, va duce la aparitia problemelor inflamatorii, pe masura ce se inainteaza in varsta.

Daca vreti sa renuntati la produsele lactate dar nu stiti cu ce sa le inlocuiti, veti fi bucurosi sa aflati ca exista o multime de retete pentru lapte, branza sau iaurturi raw vegane, facute in general din nuci sau seminte. Credeti-ma, reteta mea de branza din migdale bate oricand asa zisa branza crema din magazine :) Mai multe retete gasiti aici

sursa : http://www.tudortomescu.com/de-ce-am-renuntat-la-lactate/

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)