Get the Flash Player to see this rotator.

Regele

Energia arhetipului Regelui este primara in fiinta tuturor barbatilor. Arhetipul Regelui este primul ca importanta, punand in valoare si incluzand celelalte arhetipuri intr-un echilibru perfect. Bunul si generosul Rege este totodata  si un Razboinic de seama, un Magician benefic si un Amant extraordinar. Si totusi, in cazul majoritatii dintre noi, Regele este ultimul care iese la iveala din hatisul personalitatii. Am putea spune ca Regele este Copilul Divin, dar un Copil Divin calit, experimentat si complex, intelept si la fel de detasat (altruist) pe cat de implicat sau atasat este Copilul Divin. Bunul Rege manifesta intelepciunea regelui Solomon.

Arhetipul Regelui in deplinatatea sa presupune calitatea ordinii, a masurii rezonabile si rationale, a integrarii si integritatii in sufletul masculin. El stabilizeaza emotiile haotice si comportamentele ce scapa de sub control. De asemenea, confera statorinicie si centrare, manifestand starea de calm. Este fertilizant si centrat, transmite vitalitate, forta vietii si bucurie, aduce sustinere si echilibru. Ne protejeaza simtul ordinii noastre interioare, integritatea de a fi si integritatea scopurilor noastre. Ne defineste starea de calm suveran in legatura cu identitatea noastra, forta si siguranta masculina. Regele priveste lumea cu ochi fermi, dar totusi blanzi. Ii vede pe ceilalti cu toate slabiciunile, cu toate talentele si valoare lor. Ii onoreaza si ii pomoveaza, ii ghideaza si ii sustine in obinerea deplinatatii propriei lor existente. Nu este invidios, pentru ca se simte in siguranta ca Rege, si este constient de propria lui valoare. El recompenseaza si incurajeaza creativitatea in noi insine si in ceilalti.

Expresia Razboinicului reprezinta latura lui agresiva, care se poate manifesta, daca e necesar, atunci cand ordinea este amenintata. Are, de asemenea, puterea autoritatii interioare. El stie si discerne ( in aspectul lui de Magician) si actioneaza prin prisma acestei cunoasteri profunde. Este incantat de noi si de ceilalti (aspectul lui de Amant) si isi manifesta aceasta incantare prin cuvinte autentice de apreciere si prin actiuni concrete, care ne impulsioneaza.

Aceasta este energia care se manifesta prin intermediul unui barbat atunci cand el face pasii financiari si psihologici necesari pentru a asigura un trai confortabil familiei sale. Aceasta este energia cu care isi incurajeaza sotia atunci cand, de exemplu, ea decide ca vrea sa-si continue studiile universitare. Aceasta este energia care se exprima intr-un tata care isi ia liber de la serviciu pentru a participa la recitalul de pian al fiului sau. Aceasta este energia care, prin intermediul sefului, infrunta subordonatii rebeli de la birou, fara a-i concedia.

Aceasta este energia care se exprima prin tine atunci cand esti capabil sa-ti pastrezi cumpatul, cand toti ceilalti care participa la sedinta si l-au pierdut. Aceasta este vocea starii de calm si de incredere, cuvantul incurajator in momentele de haos si de lupta. Aceasta este decizia clara rezultata in urma unei deliberari atente, care inlatura haosul din familie, de la serviciu, din interiorul unei natiuni, din lume. Aceasta este energia ce cauta pacea si stabilitatea, cresterea si dezvoltarea ordonata a tuturor oamenilor – si nu numai a oamenilor, ci si a mediului, a lumii naturale. Regelui ii pasa de intregul regat si este administratorul  atat al naturii, cat si al societatii umane.

Aceasta este energia manifestata in miturile stravechi ale  pastorului poporului, ale gradinarului  si ingrijitorului plantelor si animalelor din regatul sau. Aceasta este vocea care afirma clar si calm, cu autoritate, drepturile omenesti ale tuturor. Aceasta este energia ce minimalizeaza pedeapsa si maximizeaza lauda. Aceasta este vocea din Centru, din interiorul fiecarui barbat.

sursa: Redescopera arhetipurile masculine - Robert Moore, Douglas Gilette, Editura Daksha

|
 

Comentarii

Nu exista nici un comentariu


 

Adauga un comentariu

Nume*


Email* (nu va aparea pe site)


Comentariu*


Introduceti codul din imagine*

captcha_img reload image

(campurile marcate cu * sunt obligatorii)